×
Istock 71233163 xlarge

Jaki węgiel najlepszy do ogrzewania domu?

7 wrzesień 2016

Wiele osób uważa, że różnica między tańszym a droższym węglem to tyko i wyłącznie cena. Może się jednak okazać, że droższy węgiel o wiele dłużej ogrzeje nasz dom.

Jesienią wielu Polaków robi zapasy węgla na zimę. Niektórzy kupują ten sam opał od stałego dostawcy, kierując się jego niską ceną, tymczasem ważna jest też jakość węgla. Podczas sprawdzania jakości najbardziej interesującą nas rzeczą powinna być m.in. kaloryczność węgla (inaczej wartość energetyczna lub opałowa), im jest wyższa, tym opał spala się lepiej, daje więcej ciepła, a my zużywamy go mniej.

Ciepło wydobywa się z kalorii...

Wartość opałowa, inaczej mówiąc kaloryczność podawana jest głównie w kilodżulach na kilogram (KJ/kg) lub megadżulach na kilogram (MJ/kg). Jest to ilość ciepła wydzielona przy zupełnym i całkowitym spalaniu jednostki paliwa, przy założeniu, że po zakończeniu spalania woda pozostaje w postaci pary.

Wartość opałowa zależy od wielu czynników – głównie od tego, z jakiego pokładu węgla oraz z jakiej kopalni został wydobyty. Im starsze są pokłady, tym zawartość czystego węgla jest wyższa, a jakość opału lepsza.

Najwygodniej jest stosować węgle wzbogacone, czyli oczyszczone z kamieni. Posiadają one wysoką wartość opałową i gwarantują niższą zawartość popiołu po spaleniu.

... a energię odbiera popiół

Im więcej popiołów powstaje po spaleniu opału, tym jego wartość energetyczna jest mniejsza. W przypadku węgli wzbogaconych czyli oczyszczonych popiół zazwyczaj stanowi 6-10 procent wsadu do kotła.

Kupując węgiel zawsze powinniśmy dowiedzieć się jaka jest jego wartość opałowa oraz ile wynosi zawartość popiołu. Jest to szczególnie ważne gdyż źle podana informacja o zawartości popiołu może stanowić podstawę do reklamacji towaru.

Tańszy nie znaczy oszczędność 

Ekogroszek ostatnio jest coraz bardziej popularny jeżeli chodzi o materiał opałowy. Posiada mniejszą frakcję od groszku oraz zawiera małe ilości siarki i popiołów. Przeznaczony jest do spalania w kotłach retortowych, tylko wtedy gwarantuje najniższe koszty wytwarzania ciepła i bezawaryjność kotła.

Ekogroszek jest droższy od węgla, ale dużo bardziej wydajny. Piec przeznaczony na tego rodzaju materiał opałowy jest prawie bezobsługowy, temperatura sterowana jest automatycznie, nie ma potrzeby ciągłego dokładania. 

Żużel w miale? Zabronione!

Niektórzy do ogrzewania domów używają miału węglowego. Jego wartość kaloryczna wynosi od 18 do 28 MJ/kg. Jedyną zaletą tego opału jest jego niska cena, niestety często jest on zanieczyszczony różnymi pierwiastkami powodującymi skażenie środowiska. Zdarza się także, że jest mieszany z żużlem.

Pamiętajmy! – żużel to odpad i nie powinno być go w miale, gdyż znacząco pogarsza jego jakość i obniża kaloryczność.

Badają jakość opału

W wielu sytuacjach nie możemy ocenić, czy kupiony opał jest dobrej jakości, czy też nie. Jeżeli nie widzimy zanieczyszczenia gołym okiem i nie chcemy działać sobie na szkodę warto poprosić o przeprowadzenie analizy przez odpowiednio przygotowane do tego laboratorium.

Źródło: http://www.pomorska.pl/artykuly-archiwalne/art/6999783,jaki-opal-najlepszy-do-ogrzewania-domu,id,t.html

http://www.xn--ekowgiel-qeb.pl/wartosc-opalowa-i-zawartosc-siarki-w-weglu/

wróć do listy tematów