Jak rozpalać w piecu
22 listopad 2016
Jak prawidłowo rozpalić w piecu węglem
Wbrew pozorom poprawne rozpalanie w piecu wcale nie jest proste. Pierwszym znakiem, że robimy coś źle jest za duże zadymienie. Nieprawidłową oznaką są również wybuchy słabsze jak i mocniejsze, wybuchy te mogą mieć miejsce w piecu jaki i przewodzie kominowym. Nieodpowiednie rozpalanie w piecu grozi szybszym zużyciem urządzenia. Podczas procesu spalania sadz osadza się na ścianach komina i pieca. W ten sposób zmniejsz się drożność pieca.
Zasady prawidłowego rozpalania w piecu węglem:
- utrzymuj piec w należytej czystości,
- w przypadku komina powinien być on czyszczony co najmniej dwa razy w roku,
- kolejny etap to odpowiednia kontrola ognia (w piecu należy utrzymać widoczny płomień),
- zwinięty papier kładziemy na sam spód,
- następnie drobne tektury lub drewienka,
- gdy widoczny jest większy płomień dorzucamy kawałki drewna,
- na samym końcu wrzucamy opał o większej wartości opałowej – węgiel.
Pamiętaj, aby podczas rozpalania utrzymać jak największy „ciąg”. Możemy taki efekt uzyskać po przez maksymalnie otwarte dolne drzwi. Wrzucając kolejne porcje opału rób to stopniowo i powoli tak aby nie zgasić płomienia.
wróć do listy tematów