Sklady drewna 2

Cechy dobrego drewna kominkowego.

12 październik 2017

Cechy dobrego drewna kominkowego:

Drewno, którym chcemy palić w kominku musi spełniać pewne cechy:

  1. powinno być gęste, twarde i suche
  2. do palenia w kominku najlepsze są kawałki drewna o długości 20-30 cm
  3. należy zwrócić uwagę na stopień wysuszenia to ono w dłużej mierze decyduje o wielkości płomienia, a co za tym idzie ilość uzyskanego ciepła.

Należy pamiętać, że im bardziej suche drewno kominkowe tym jest twardsze i więcej oddaje ciepła. Najlepszymi i najbardziej kalorycznymi gatunkami drewna są twarde: grab, jesion, buk. Wartościowe też są drzewa owocowe, a szczególnie śliwa, jabłoń, grusza. Gęstość drewna śliwy jest porównywalna do grabu, a jabłoni i gruszy do jesionu. Mniej kaloryczne są czereśnia i wiśnia, które dodatkowo zawierają gumy drzewne, przez co mogą wydzielać w trakcie spalania więcej zanieczyszczeń.

wróć do listy tematów