×
Dobry  wegiel

Czy da się rozpoznać dobry węgiel ? Czym kierować się podczas wyboru ?

29 sierpień 2019

Węgiel wysokokaloryczny

Dla przypomnienia co kryje się pod pojęciem węgiel? Pod tym pojęciem kryje się nic innego, jak wielkość pojedynczych brył. Posortowany węgiel zasadniczo podzielimy na:

  • miał węglowy (polski 0–20 mm, rosyjski 0–25 mm)
  • groszek II (8–20 mm),
  • groszek I (16–30 mm),
  • orzech II (50–25 mm),
  • orzech I (40–80 mm),
  • kostkę (60–120 mm).

Oczywiste jest to, że nie da się ocenić jakości węgla bez próby jego spalania.  Zatem nie musisz kupować całej palety. Nasza platforma daje możliwość zakupu tzw.: worka próbnego. Jeśli dany opał spełni nasze oczekiwania bez problemu możemy zamówić ilość jaka nas interesuje. Jednak najbardziej istotne jest by był on „prawdziwie czarny i świecący”. Widoczne jest to po opłukaniu przez deszcz i pozostawieniu na słońcu. Gorszej jakości węgiel jest szaro – czarny, a także dość łatwo się kruszy.

Wybierając opał  jakim jest węgiel warto zwrócić uwagę na wartość kaloryczną. Z reguły im wyższa kaloryczność tym  węgiel jest droższy.

Często jest tak, że niska kaloryczność węgla oznacza:

  • większą ilość popiołu,
  • trudność w rozpalaniu,
  • wymaga to od nas większego nakładu pracy (np. częste schodzenie do pieca),
  • jak i wiąże się to z krótszym czasem spalania.

W piecach przeznaczonych do użytku domowego idealnie sprawdza się węgiel o kaloryczności 26 – 28 Gj/t. Zatem kupując węgiel powinno się zwrócić uwagę na jego wartość opałową, czyli kaloryczność. Opłacalne jest również stosowanie zasady kupna dwóch typów węgla:

  1. BARDZIEJ KALORYCZNY - NA SILNE MROZY
  2. MNIEJ KALORYCZNY – NA CIEPLEJSZE DNI.

Do zakupionego węgla powinien być dołączony Certyfikat, w którym wyszczególnione są jego parametry. Parametry dobrego węgla:

  • wartość opałowa 26-28 Gj/t,
  • granulacja 5 – 25 mm,
  • zdolność spiekania wg. metody Rogi RI, UWAGA! IM NIŻSZA TYM LEPIEJ!
  • zawartość popiołu mniejsza niż 10 %.

Jest to podstawowa wiedza, która z pewnością pomoże przy wyborze odpowiedniego opału. Kolejną wartością jaką powinniśmy mieć na uwadze przy zakupie węgla  jest jego wilgotność. Nisko kaloryczny węgiel kiedy jest mokry przypomina dobry opał. Jednak kiedy przeschnie będzie brunatno- szary. Taki opał chłonie wodę. Dlatego z reguły jego wilgotność to ponad 25%. Pamiętaj wybierając taki opał płacimy za wodę, a nie za węgiel. Taki opał nie będzie nadawał się do palenia, a bardzo trudno go osuszyć. Odrębna kwestią jest fakt, że woda to naturalnie występujący składnik węgla. Oznacza to, że tak jak i nadmiar tak i niedobór może wpływać na pogorszenie jakości spalania. Optymalna wilgotność węgla to od 10% do 12%.

Reasumując nie jest możliwa „na oko” ocena wszystkich istotnych parametrów węgla.  Parametry węgla wybieramy na  podstawie osobistych preferencji biorąc przede wszystkim pod uwagę specyfikacje pieca jaki posiadamy w domu. Jesteśmy w stanie porównać jego najważniejsze właściwości np:. takie jak zawartość popiołu, kaloryczność, wilgotność.

Gdy już zdecydujesz się i dokonasz zakupu węgiel trzeba koniecznie przechowywać w miejscu, które jest suche i zadaszone aby nie tracił on  na swojej wartości.  Pamiętaj również, aby prawidłowo rozpalać. Pozwoli Ci to na maksymalne wykorzystanie potencjału opału. Porady dotyczące prawidłowego rozpalania znajdziesz w naszych eBookach.  

Zatem nie zwlekaj i dopasuj opał do potrzeb swojego domu.

wróć do listy tematów